Muizen bestrijden
De aanwezigheid van muizen verraad zich in eerste instantie vaak door het aantreffen van keuteltjes, aangevreten producten of doordat u de muizen daadwerkelijk ziet of hoort lopen. Het is dan van belang snel actie te ondernemen en tot muizenbestrijding over te gaan. Schakel Bestrijding Service Friesland om de muizen grondig en doortastend te laten bestrijden. Zo voorkomt u verdere verspreiding en overlast van muizen.
Last van muizen in huis? Bel direct 06 43064444 of vul het contactformulier in. Wij nemen dan spoedig contact met u op om een afspraak te maken.
Waarom muizen bestrijden
-
Muizen verspreiden ziektekiemen
-
Muizen veroorzaken knaagschade aan kabels, plinten, deuren en voedingswaren
-
Vervuiling door uitwerpselen en urinesporen
-
Muizen planten zich snel voort waardoor een plaag kan ontstaan
-
Geluids-, en stankoverlast bij muizenplagen
Als het in het najaar natter en kouder wordt trekken muizen van buiten naar binnen. Een muis in huis of muizen binnen een bedrijfspand voelen zich bij voldoende voedselaanbod en schuilgelegenheid al snel thuis en zo gaan ze zich dan ook gedragen. Ze gaan er niet snel op eigen houtje weer vandoor. Binnen de kortste keren zorgen ze voor nageslacht. En door de snelheid waarmee ze zich voortplanten zit je al snel met een huis vol muizen. Om van muizenlast of een muizenplaag af te komen is een professionele bestrijding dan meestal noodzakelijk.
Muizen bestrijding door Bestrijding Service Friesland
Als je last van muizen hebt is het streven om de huidige populatie zover mogelijk terug te dringen. Om dit te realiseren zet Bestrijding Service Friesland diverse bestrijdingsmethoden in. Afhankelijk van de muizensoort en de omvang van de plaag worden vallen of giftig lokaasingezet om een einde te maken aan de muizenlast. Tijdens de bezoeken voor de bestrijding wordt meteen in kaart gebracht waar de overlast vandaan komt en hoe de muizen in de eerste plaats binnen zijn gekomen. Kortom, hoe voorkom je overlast van muizen in de toekomst.
Muizenlast voorkomen
Het belangrijkste is echter ervoor te zorgen dat de muizenlast überhaupt niet kan ontstaan. Een onderdeel van de werkwijze van Bestrijding Service Friesland is daarom een grondige inspectie uit te voeren waarbij de toegangswegen voor muizen in kaart worden gebracht. Wij voorzien in uitgebreid advies hoe deze weringsproblemen op te lossen. Uiteraard kunnen wij ook noodzakelijke werkzaamheden uitvoeren om muizen in de toekomst de toegang tot het pand te versperren.
-
Voedselaanbod wegnemen
-
Schuilgelegenheid minimaliseren
-
Toegangswegen blokkeren
Muizenbestrijding kosten
De kosten voor het bestrijden van muizen zijn van verschillende factoren afhankelijk. De grootte van het pand waar de muizen zitten, de omvang van de muizenlast, het voedselaanbod en de toegankelijkheid van het pand, het heeft allemaal invloed op de bestrijdingsmethodiek en de prijs. Last van muizen in huis is behoort zelden na één bezoek tot het verleden. Soms kan het bij bijvoorbeeld een oud pand met veel gebreken nodig zijn om periodieke bezoeken in te plannen.
Meer over muizen
In Friesland zijn er 4 muizensoorten die voor overlast kunnen zorgen in onze woon en leef omgeving. Voor veel mensen is het al erg genoeg dat ze een klein viervoetertje met kraaloogjes weg zien schieten en zal het ze een zorg zijn welke muis het is. Omdat ze wel degelijk van uiterlijk en leefwijze verschillen, is het voor een goede bestrijding van belang om te weten met welke muizensoort we van doen hebben. Muizen kunnen vaak met gif of klemmen bestreden worden. Maar aangezien ze verschillende voorkeuren hebben qua voedsel, moet het te gebruiken lokvoer of gif op die voorkeur worden aangepast.
Meest voorkomende muizensoorten in Friesland
Huismuis (Mus musculus)
Bij een melding van muizen in huis of binnen een bedrijf gaat het meestal om de huismuis. Dit knaagdiertje met z'n grijsbruine vacht is (volwassen) tussen de 13 en 20 centimeter lang, van neus tot en met staart en weegt tussen de 10 en 35 gram. Ze eten werkelijk alles maar hebben een voorkeur voor producten met vetten en eiwitten. Om ergens binnen te komen hebben ze aan een opening van tussen de 0,5 en 1 centimeter voldoende. Muizen eten niet veel, zo'n 3,5 gram per dag maar doordat ze geen blaas hebben en dus overal waar ze lopen een urinespoor achterlaten kunnen ze voedselvoorraden wel besmetten. Drinken doen ze amper, zolang hun voedsel voldoende vocht bevat.
Konijnen staan er bekend om maar muizen kunnen er ook wat van! Voortplanten... Voor je het weet zit je met een huis vol muizen als daar voldoende voedsel is en er geen natuurlijke vijanden zoals katten aanwezig zijn. In ideale omstandigheden kan een muis tot wel 10 x per jaar een nest werpen met een maximaal aantal van 12 jonge muisjes. Dus pak de rekenmachine er maar bij! Zeker als je weet dat een jonge muis binnen 2 maanden alweer geslachtstrijp kan zijn.
Inteelt komt (in de eerste lijn) trouwens weinig voor bij muizen aangezien ze door eiwitten in de urine kunnen ruiken of ze met een familielid van doen hebben.
Een huismuis wordt over het algemeen maximaal 30 maanden oud, afhankelijk van de omgeving waar ze zich bevinden.
Bosmuis (apodemus sylvaticus)
De bosmuis komt ook in huis voor maar dan als passant op zoek naar eten. Het is een echte verzamelaar. Wanneer er bosmuizen in huis zijn dan is dat vaak te merken aan de lokazen. Deze worden volgestopt met isolatiemateriaal, schroefjes, stukjes plastic, steentjes. Alles wat ze maar kunnen vinden. Bosmuizen zijn op de rug wat bruiner van kleur dan de huismuis en hun buik is juist wat witter. Ze hebben grotere oren en ogen dan de huismuis. Ook hebben ze langere poten en een sterkere staart waardoor ze zeer behendig zijn en ver kunnen springen. Met maximaal 22 centimeter van kop tot staart zijn ze net wat groter dan de huismuis.
Het dieet van de bosmuis bestaat voornamelijk uit zaden. Zaden van grassen maar ook van onkruid. Daarnaast eten ze paddenstoelen, noten, wortels en bessen. Qua dierlijk voedsel eten ze spinnen, kevers, rupsen, slakken en poppen van vlinders.
Bosmuizen planten zich buiten, ondergronds in een zelf gegraven hol voort en hebben een voortplantingsseizoen van maart tot en met oktober. Ze houden geen winterslaap maar kunnen hun stofwisseling wel vertragen bij koud weer.
Aangezien de bosmuis voornamelijk buiten leeft, heeft hij veel natuurlijke vijanden waardoor de levensverwachting vaak maar 3 maanden bedraagt. In gevangenschap kan dit oplopen tot wel 4 jaar.
Veldmuis (Microtus arvalis)
De veldmuis behoort tot de familie van de moelmuizen. Qua uiterlijk zijn ze meer gedrongen dan huismuizen en bosmuizen. Met kleine oortjes, kleine oogjes en een kort staartje zijn ze goed te onderscheiden van bos- en huismuizen. Ze komen ook minder vaak binnenshuis voor. Behalve als er ergens zaden en granen te vinden zijn, dan willen ze nog wel eens binnenwandelen. De veldmuis heeft een voornamelijk plantaardig dieet van grassen, kruiden, graankorrels, wortels, knollen, mos een bladeren. Een enkele keer verorberen ze een slak of spinnetje.
Als het tegenwoordig in de media over muizenplagen gaat bij boeren dan zijn veldmuizen vaak de schuldigen. Met honderden paren kunnen ze veel schade aan grasland en gewassen aanbrengen. In de tuin is hun aanwezigheid te herkennen aan gaten in de grond en loopsporen van gat naar gat. Omdat ze bijna altijd dezelfde route nemen zijn ze makkelijk met een klapvalletje te vangen. Je hoeft deze enkel (zonder lokvoer) op het looppad te plaatsen en je vangt ze binnen de kortste keren. Helaas planten ze zich vaak sneller voort dan je ze kunt vangen en omdat het om honderden muizen gaat is het vangen van veldmuizen met klemmen een
tijdrovend karwei en welhaast onbegonnen werk.
Spitsmuis (Crocidura russula)
De spitsmuis verschilt nogal van de eerdergenoemde soorten. De spitsmuis is een insecteneter met een kenmerkende spitse snuit. Spitmuizen komen voornamelijk buiten voor maar aangezien er in woningen en bedrijfspanden ook insecten voorkomen, weten ze hun weg daar ook te vinden. Een spitsmuis in huis kan voor geluidsoverlast maar zeker ook voor stankoverlast zorgen. Hun hoge schrille piepgeluiden kun je in de zomer ook vaak goed horen als je in de tuin zit (mits je gehoor gevoelig genoeg is). Door verstoring of onderlinge ruzies is het geluid vaak niet te missen. Maar wat zeker niet te missen is, is de geur van hun uitwerpselen. Deze, voor zo'n klein beestje, vrij grote uitwerpselen (die door een leek kunnen worden aangezien voor rattenkeutels) vegen ze vaak aan muren in de schuur of kruipruimte. De muskusachtige geur is in ieder geval voor ongediertebestrijders een goede indicatie voor de aanwezigheid van spitsmuizen. Ze zijn met klemmen goed te bestrijden. Met gif zijn ze lastiger te bestrijden aangezien de basis hiervan vaak niet aansluit bij hun dieet van pissebedden, wormen, slakken, insecten, motten muggen en kakkerlakken. Maar ze eten ook hagedissen en jonge muizen. Al met al dus ook zeer nuttige beestjes. Behalve als ze je huis onderpoepen.
De aanwezigheid van muizen verraad zich in eerste instantie vaak door het aantreffen van keuteltjes, aangevreten producten of doordat u de muizen daadwerkelijk ziet of hoort lopen. Het is dan van belang snel actie te ondernemen en tot muizenbestrijding over te gaan. Schakel Bestrijding Service Friesland om de muizen grondig en doortastend te laten bestrijden. Zo voorkomt u verdere verspreiding en overlast van muizen.
Last van muizen in huis? Bel direct 06 43064444 of vul het contactformulier in. Wij nemen dan spoedig contact met u op om een afspraak te maken.
Waarom muizen bestrijden
-
Muizen verspreiden ziektekiemen
-
Muizen veroorzaken knaagschade aan kabels, plinten, deuren en voedingswaren
-
Vervuiling door uitwerpselen en urinesporen
-
Muizen planten zich snel voort waardoor een plaag kan ontstaan
-
Geluids-, en stankoverlast bij muizenplagen
Als het in het najaar natter en kouder wordt trekken muizen van buiten naar binnen. Een muis in huis of muizen binnen een bedrijfspand voelen zich bij voldoende voedselaanbod en schuilgelegenheid al snel thuis en zo gaan ze zich dan ook gedragen. Ze gaan er niet snel op eigen houtje weer vandoor. Binnen de kortste keren zorgen ze voor nageslacht. En door de snelheid waarmee ze zich voortplanten zit je al snel met een huis vol muizen. Om van muizenlast of een muizenplaag af te komen is een professionele bestrijding dan meestal noodzakelijk.
Muizen bestrijding door Bestrijding Service Friesland
Als je last van muizen hebt is het streven om de huidige populatie zover mogelijk terug te dringen. Om dit te realiseren zet Bestrijding Service Friesland diverse bestrijdingsmethoden in. Afhankelijk van de muizensoort en de omvang van de plaag worden vallen of giftig lokaasingezet om een einde te maken aan de muizenlast. Tijdens de bezoeken voor de bestrijding wordt meteen in kaart gebracht waar de overlast vandaan komt en hoe de muizen in de eerste plaats binnen zijn gekomen. Kortom, hoe voorkom je overlast van muizen in de toekomst.
Muizenlast voorkomen
Het belangrijkste is echter ervoor te zorgen dat de muizenlast überhaupt niet kan ontstaan. Een onderdeel van de werkwijze van Bestrijding Service Friesland is daarom een grondige inspectie uit te voeren waarbij de toegangswegen voor muizen in kaart worden gebracht. Wij voorzien in uitgebreid advies hoe deze weringsproblemen op te lossen. Uiteraard kunnen wij ook noodzakelijke werkzaamheden uitvoeren om muizen in de toekomst de toegang tot het pand te versperren.
-
Voedselaanbod wegnemen
-
Schuilgelegenheid minimaliseren
-
Toegangswegen blokkeren
Muizenbestrijding kosten
De kosten voor het bestrijden van muizen zijn van verschillende factoren afhankelijk. De grootte van het pand waar de muizen zitten, de omvang van de muizenlast, het voedselaanbod en de toegankelijkheid van het pand, het heeft allemaal invloed op de bestrijdingsmethodiek en de prijs. Last van muizen in huis is behoort zelden na één bezoek tot het verleden. Soms kan het bij bijvoorbeeld een oud pand met veel gebreken nodig zijn om periodieke bezoeken in te plannen.
Meer over muizen
In Friesland zijn er 4 muizensoorten die voor overlast kunnen zorgen in onze woon en leef omgeving. Voor veel mensen is het al erg genoeg dat ze een klein viervoetertje met kraaloogjes weg zien schieten en zal het ze een zorg zijn welke muis het is. Omdat ze wel degelijk van uiterlijk en leefwijze verschillen, is het voor een goede bestrijding van belang om te weten met welke muizensoort we van doen hebben. Muizen kunnen vaak met gif of klemmen bestreden worden. Maar aangezien ze verschillende voorkeuren hebben qua voedsel, moet het te gebruiken lokvoer of gif op die voorkeur worden aangepast.
Meest voorkomende muizensoorten in Friesland
Huismuis (Mus musculus)
Bij een melding van muizen in huis of binnen een bedrijf gaat het meestal om de huismuis. Dit knaagdiertje met z'n grijsbruine vacht is (volwassen) tussen de 13 en 20 centimeter lang, van neus tot en met staart en weegt tussen de 10 en 35 gram. Ze eten werkelijk alles maar hebben een voorkeur voor producten met vetten en eiwitten. Om ergens binnen te komen hebben ze aan een opening van tussen de 0,5 en 1 centimeter voldoende. Muizen eten niet veel, zo'n 3,5 gram per dag maar doordat ze geen blaas hebben en dus overal waar ze lopen een urinespoor achterlaten kunnen ze voedselvoorraden wel besmetten. Drinken doen ze amper, zolang hun voedsel voldoende vocht bevat.
Konijnen staan er bekend om maar muizen kunnen er ook wat van! Voortplanten... Voor je het weet zit je met een huis vol muizen als daar voldoende voedsel is en er geen natuurlijke vijanden zoals katten aanwezig zijn. In ideale omstandigheden kan een muis tot wel 10 x per jaar een nest werpen met een maximaal aantal van 12 jonge muisjes. Dus pak de rekenmachine er maar bij! Zeker als je weet dat een jonge muis binnen 2 maanden alweer geslachtstrijp kan zijn.
Inteelt komt (in de eerste lijn) trouwens weinig voor bij muizen aangezien ze door eiwitten in de urine kunnen ruiken of ze met een familielid van doen hebben.
Een huismuis wordt over het algemeen maximaal 30 maanden oud, afhankelijk van de omgeving waar ze zich bevinden.
Bosmuis (apodemus sylvaticus)
De bosmuis komt ook in huis voor maar dan als passant op zoek naar eten. Het is een echte verzamelaar. Wanneer er bosmuizen in huis zijn dan is dat vaak te merken aan de lokazen. Deze worden volgestopt met isolatiemateriaal, schroefjes, stukjes plastic, steentjes. Alles wat ze maar kunnen vinden. Bosmuizen zijn op de rug wat bruiner van kleur dan de huismuis en hun buik is juist wat witter. Ze hebben grotere oren en ogen dan de huismuis. Ook hebben ze langere poten en een sterkere staart waardoor ze zeer behendig zijn en ver kunnen springen. Met maximaal 22 centimeter van kop tot staart zijn ze net wat groter dan de huismuis.
Het dieet van de bosmuis bestaat voornamelijk uit zaden. Zaden van grassen maar ook van onkruid. Daarnaast eten ze paddenstoelen, noten, wortels en bessen. Qua dierlijk voedsel eten ze spinnen, kevers, rupsen, slakken en poppen van vlinders.
Bosmuizen planten zich buiten, ondergronds in een zelf gegraven hol voort en hebben een voortplantingsseizoen van maart tot en met oktober. Ze houden geen winterslaap maar kunnen hun stofwisseling wel vertragen bij koud weer.
Aangezien de bosmuis voornamelijk buiten leeft, heeft hij veel natuurlijke vijanden waardoor de levensverwachting vaak maar 3 maanden bedraagt. In gevangenschap kan dit oplopen tot wel 4 jaar.
Veldmuis (Microtus arvalis)
De veldmuis behoort tot de familie van de moelmuizen. Qua uiterlijk zijn ze meer gedrongen dan huismuizen en bosmuizen. Met kleine oortjes, kleine oogjes en een kort staartje zijn ze goed te onderscheiden van bos- en huismuizen. Ze komen ook minder vaak binnenshuis voor. Behalve als er ergens zaden en granen te vinden zijn, dan willen ze nog wel eens binnenwandelen. De veldmuis heeft een voornamelijk plantaardig dieet van grassen, kruiden, graankorrels, wortels, knollen, mos een bladeren. Een enkele keer verorberen ze een slak of spinnetje.
Als het tegenwoordig in de media over muizenplagen gaat bij boeren dan zijn veldmuizen vaak de schuldigen. Met honderden paren kunnen ze veel schade aan grasland en gewassen aanbrengen. In de tuin is hun aanwezigheid te herkennen aan gaten in de grond en loopsporen van gat naar gat. Omdat ze bijna altijd dezelfde route nemen zijn ze makkelijk met een klapvalletje te vangen. Je hoeft deze enkel (zonder lokvoer) op het looppad te plaatsen en je vangt ze binnen de kortste keren. Helaas planten ze zich vaak sneller voort dan je ze kunt vangen en omdat het om honderden muizen gaat is het vangen van veldmuizen met klemmen een
tijdrovend karwei en welhaast onbegonnen werk.
Spitsmuis (Crocidura russula)
De spitsmuis verschilt nogal van de eerdergenoemde soorten. De spitsmuis is een insecteneter met een kenmerkende spitse snuit. Spitmuizen komen voornamelijk buiten voor maar aangezien er in woningen en bedrijfspanden ook insecten voorkomen, weten ze hun weg daar ook te vinden. Een spitsmuis in huis kan voor geluidsoverlast maar zeker ook voor stankoverlast zorgen. Hun hoge schrille piepgeluiden kun je in de zomer ook vaak goed horen als je in de tuin zit (mits je gehoor gevoelig genoeg is). Door verstoring of onderlinge ruzies is het geluid vaak niet te missen. Maar wat zeker niet te missen is, is de geur van hun uitwerpselen. Deze, voor zo'n klein beestje, vrij grote uitwerpselen (die door een leek kunnen worden aangezien voor rattenkeutels) vegen ze vaak aan muren in de schuur of kruipruimte. De muskusachtige geur is in ieder geval voor ongediertebestrijders een goede indicatie voor de aanwezigheid van spitsmuizen. Ze zijn met klemmen goed te bestrijden. Met gif zijn ze lastiger te bestrijden aangezien de basis hiervan vaak niet aansluit bij hun dieet van pissebedden, wormen, slakken, insecten, motten muggen en kakkerlakken. Maar ze eten ook hagedissen en jonge muizen. Al met al dus ook zeer nuttige beestjes. Behalve als ze je huis onderpoepen.